YAZIN KABUSU ; SELÜLİT
Selülit oluşumunu etkileyen temel faktörlerin başında beslenme yer alır. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek selülit oluşumunu azaltmanız mümkün
YAZIN KABUSU ; SELÜLİT
Her yıl olduğu gibi yine yaz yaklaşırken kimimizi kilo verme, kimimizi sıkılaşma , kimimizi ise selülit derdi sardı . Elbetteki iyi görünmek her yaş grubu ve her cinsiyet için çok önemli bir motivasyon sebebi . İyi hissettirir kendimizi , yaşam sevincimizi ve özgüvenimizi artırır . Bu yazımda zayıf yada şişman birçoğumuzun ortak problemi olan selülit sorununu ele almak istedim. Tabi aslında selülit tedavisi böyle yaza günler kalmışken son dakika önerileri ile olacak bir durum değil. Uzun vadede yaşam tarzı değişikliği ile etkili sonuçlar elde edebiliriz.
Selülit bir hastalık yada sağlık sorunu değildir. Çok basitçe selülit derinin alt tabakasında , yağ dokusunun hemen çevresinde meydana gelen, derinin üst bölümünün pütürlü görünümüdür. Yağ hücreleri fazla yağı depolar ve östrojen hormonunun da etkisiyle bu hücreler genişler. Kan dolaşımı giderek bozulmaya başlar. Yağ hücrelerinin genişlemesi ile yağ dokusu aşırı yayılır. Bu yayılma deri altı bağ dokusunu da etkileyerek vücudun normalden daha fazla su tutmasına ve kan dolaşımının zayıflamasına yol açar. Kan dolaşımındaki zayıflama ile beraber dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmaya başlar ve bunun sonucu olarak dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm alır. Vücutta selülit olması kişinin kilolu olduğu anlamına gelmez. Zayıf kişilerde de görülebilir. Yalnız tabiki eğer kilolu iseniz kilo vermek selüliti azaltır. Daha çok bayanlarda ve genetik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür. Cinsiyet ve genetik faktörler dışında ;
-Kötü beslenme alışkanlıkları
-Yanlış diyet uygulamaları ve sık kilo alma verme öyküsü
-Yavaş çalışan metabolizma ,
-Hareketsiz yaşam tarzı ,
-Gebelik , Menapoz , bazı hastalıkların sebep olduğu hormonal değişiklikler
-Yetersiz su tüketimi ,
-Aşırı kafein ve kolalı içecek tüketimi ,
-Sigara ve alkol tüketimi ,
-Cilt yapısı selülite sebep olan diğer faktörlerdir
SELÜLİT & BESLENME
Selülit oluşumunu etkileyen temel faktörlerin başında beslenme şekli yer alır. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek selülit oluşumunu azaltmanız mümkündür.
*Selülitle başa çıkmak için beslenme alışkanlıklarınızda yapmanız gereken ilk devrim tuz tüketimini azaltmak ve tuzlu gıdalardan uzak durmaktır. Konserveler , aşırı tuzlu turşu , şalgam& turşu suyu , aşırı tuzlu peynirler, şarküteri , işlenmiş et ürünlerinden, tuzlu kraker , tuzlu abur cuburlardan kaçının .
*Selülitlerinizin gözle görülür bir şekilde azalmasını istiyorsanız bol su tüketin. Günlük 2-2,5 litre , yazın yada yoğun egzersiz yapıyorsanız günlük 3-3,5 litre su tüketmelisiniz. Hazır yada taze sıkılmış meyve suları,gazlı , kolalı içecekler , ice tea gibi gazsız ama şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Bunlar yoğun şeker ve kafein içerir.
*Şekerden uzak durun , karbonhidratları azaltın. Yağ hücreleri şekeri ve karbonhidratı sevmez .
*Daha az çikolata tüketin. Günde 2 küçük kare ( 10 gr ) çikolatayı geçirmemeye özen gösterin. Bitter ve katkısız , kaliteli çikolata yemeyi tercih edin. Özellikle günü daha hareketsiz saatleri olan ve metabolizmanın yavaşladığı gece saatlerinde tüketmeyin.
*Kafeini azaltın. Kafein diüretik etki yaparak vücutta fazla su kaybına yol açar , fazlası dolaşım bozukluğuna yol açar. Kahve , çay , kolalı içecekler , çikolata , enerji içecekleri kafein içerir. Kafeini azaltmak için günlük kahve tüketiminizi günlük 2 fincan ile sınırlayın ve kafeinsiz kahve tercih edin. Çayınızı açık ve limonlu içmeyi tercih edin. Çikolatalı azaltın . Kolalı içecekleri azaltın demeyeceğim kesinlikle ağzınıza sürmeyin bile. Bunlar sadece yoğun kafein kaynağı değil aynı zamanda kanserojen maddelerdir.
*Aşırı alkol tüketimi genetik yapınızda da varsa selülit oluşumunu hızlandırır. Alkolü azaltın. Haftada 1-2 kadehi geçirmemeye özen gösterin. Kokteyl tarzı şekerli alkollerden uzak durun.
*Bitkisel ve karışım çayları dikkatli tüketin. Bitkisel olan birşey onun yüzde yüz güvenli ve sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Aksine bazı bitkilerin birleşimleri uygun değildir. Ülkemizde bu konuda çok bilinçsiz bir tüketim vardır . Bazı bitkilerin bazı kişilerde hormon dengesini bozduğunu hatırlatmak isterim. Hormonal değişimlerin selülit oluşumunu tetiklediğini unutmayın.
*Kaliteli şeyler yiyin. Katkılı , işlenmiş ürünlerden uzak durun.
*Faydalı yağlar tüketin. Kızarmış ve trans yağlardan uzak durun. Doğal , zeytinyağ kullanın . Günde 1 avuç kadar ceviz, kavrulmamış fındık yada çiğ badem gibi yağlı tohumlardan tüketin.
*Evet selülit kilodan bağımsız bir oluşumdur ama yinede kilolu iseniz fazla kilolarınızdan kurtulmak selülitinizi azaltır .Zayıflamak için popüler ve yanlış diyetler yapmayın. Kilo al verler en tehlikelisidir. Sağlıklı bir şekilde , beslenme uzmanınız ile kilo verip kilonuzu korumaya çalışın.
*Antioksidan besinler selülit oluşumunu engeller, mevcut oluşumu azaltır. A , C , E vitaminleri vücutta toksinlerle savaşan ve cilt sağlığı için olmazsa olmaz vitaminlerdir. Her renkten sebzeyi ama özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketin.
*Günde 1 tane yeşil elma yeme alışkanlığı edinin.
*Sabah uyandığınızda 4-5 dal maydanoz , 1 limon ve 1 sodayı robottan geçirip içerek güne başlayın.
*Günde muhakkak 2 küçük kase yoğurt tüketin. Evde mayalanmış olması önemli tabiki.
*Somon ve avokado selülit tedavisinde oldukça etkili besinlerdir. Haftada 2-3 sefer tüketmeye çalışın.
*Aşırı kırmızı et tüketiminden kaçının. Haftada 2 sefer ve 150 gr.ı geçirmemeye çalışın. Özellikle et öğününden sonra bol su için.
*İspatlanmış diğer bir antioksidan besin olan yeşil çayı günde 2 fincan içmeyi unutmayın.
*Düzenli egzersiz yapın. Haftada 4-5 gün 45 dakika – 1 saatlik tempolu yürüyüşler yada haftada 2 gün pilates yada yüzme selülit tedavinde en çok tercih ettiğimiz sporların başında gelir. Ancak 2 ay yapıp sonra bırakmamak şartı ile. Uzun vadede hayatınıza düzenli bir spor soktuğunuz takdirde selülitlerinizden etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
*İşin ehli ellerde düzenli olarak , haftada 1 kere selülit masajı yaptırın.
Hepinize sağlıklı , huzurlu bir yaz mevsimi diliyorum .
Dyt. Bahar DEMİRKIRAN
Son yorumlar